menu

Dzień dobry.

Usiądź wygodnie i po prostu ciesz się wolną chwilą, a my postaramy się, aby czas spędzony
w Umami był wartościowy, pełen smaków i uśmiechu.
 
Nasza karta składa się z regularnego menu oraz sezonowych wkładek. Dodatki warzywne w daniach mogą zmieniać się ze względu na sezon. Nie bój się zadawać pytań obsłudze
– jesteśmy tutaj po to, aby dbać o komfort naszych gości. 

Pieczywo, które podajemy do dań jest naszego wypieku. Sery, majonezy, przetwory, marynaty i kiszonki są naszej własnej produkcji. Sosy każdorazowo przygotowujemy
od podstaw. Buliony przyrządzamy na drobiu ekologicznym z małej lokalnej hodowli. Podajemy polskie mięsa, wędliny, które częściowo są naszej produkcji oraz najwyższej jakości krajowe ryby. Wśród naszych dostawców są Jacek Nowicki (wieprzowina Złotnicka), Szymon Banaś (króliki i drób), Tłoczenie Maurera (soki i cydr), Fresh Snails (ślimaki), Kamil Sitarz (lody) oraz wiele mniejszych manufaktur i gospodarstw z regionu. Dzielimy się tym, co według naszej filozofii jest wartościowe.

Dziękujemy za odwiedziny i zapraszamy ponownie.

coś jeszcze

burata z kolorowymi pomidorami

pesto z bazylii i octem balsamicznym

34

chłodnik z botwiny i ogórków gruntowych

marynowane jajko przepiórcze

23

comber z królika

z kolorowymi kalafiorami, puree z zielonego groszku, kapusta włoska, sos demiglace z truskawkami

56

połowa perliczki z bobem duszonym w pomidorach

confitowane młode ziemniaki z koperkiem, fond z perliczki

49

przystawki

pierogi ruskie w cieście szpinakowym

prażona cebula, śmietana z oliwą szczypiorkową

18

tatar z polędwicy wołowej z bobem

szczypiorek, kremowe żółtko, pieczywo naszego wypieku na zakwasie

38

marynowany tuńczyk z humitą

marynowane grzyby shimeji, gorczyca i sezam

36

panierowane krewetki

chipsy ziemniaczane, puree z zielonego groszku z miętą, sos Marie Rose

29

zupy

consome pieczarkowe

z pierogiem gyoza, pietruszka, świeże pieczarki

18

rosół ze swojskim makaronem

gotowane żebro wołowe, warzywa

18

krem z cukinii z mlekiem kokosowym

grillowany przegrzebek, bataty gotowane w pomarańczach

26

dania główne

rolada z biodrówki wieprzowej

jasne kluski, modra kapusta z boczkiem, sos z ciemnego piwa oraz chleba żytniego

44

kotlet devolay z kurczaka od gospodarza

puree ziemniaczane i mizeria

42

burger wołowy z maślaną bułką

sos Marie Rose, roszponka, ser Cheddar, pesto z suszonych pomidorów i sałatka z awokado

39

polędwica z dorsza

grillowane zielone szparagi, sos koperkowy i puree ziemniaczane z kwaśną śmietaną

43

tagliatelle z kaczką

trufle, sezonowe warzywa i ser emilgrana

39

sałatka z kalarepy i roszponki

grillowany kurczak w chashu, chipsy z boczku, dressing jogurtowo-śmietanowy, orzechy piniowe

32

stek z polędwicy wołowej

z palonym ziemniakiem z gzikiem i szczypiorkiem, grillowane warzywa,
sos do wyboru: sos z zielonym pieprzem / sos z whisky Jack Daniels / Masło truflowe

79

dania wegetariańskie

pierogi ruskie z serem od gospodyni

w cieście szpinakowym, prażona cebula, śmietana z oliwą szczypiorkową

18

consome pieczarkowe

z pierogiem gyoza, pietruszka, świeże pieczarki

18

Krem z cukinii z mlekiem kokosowym, bataty

17

sałatka z kalarepy i roszponki

dressing jogurtowo-śmietanowy, orzechy piniowe

24

tagliatelle z truflami

sezonowe warzywa i ser Emilgrana

29

deser

suflet czekoladowy z lodami truskawkowymi

owoce, puder z białej czekolady z kaszą gryczaną

18

ptysie z kremem pistacjowym

rabarbar i kruszonka migdałowa

17

parfait z białej czekolady

maliny, bergamota i beza

18

coś dla dzieci

kurczak z frytkami

ketchup naszej produkcji

21

kluski z sosem

8

rosół z makaronem

15

lody rzemieślnicze

8
gałka

napoje zimne

lemoniada 0,33l / karafka 1l

Smaki: Klasyczna cytrynowa, smaki sezonowe – zapytaj obsługę

14/32

soki 0,25l / karafka 1l

Smaki: Grejpfrutowy, Pomarańczowy

14/35

napoje gazowane 0,2l

Coca-Cola, Coca-Cola Zero, Fanta, Sprite, Kinley, Fuze Tea

8

on lemon 330ml

10

to nic 350ml

11

karafka wody 1l

z miętą i limonką

16

woda 0,3l / 0,7l

Do wyboru: Cisowianka, Perlage

7/14

sok Tłocznie Maurera 0,25l / 1l

Soki powstają w tłoczni Krzysztofa Maurera, we wsi Zarzecze położonej nad Dunajcem w gminie Łącko. Tłocznia prowadzona jest według łąckich tradycji sadowniczych, aby przekazać odbiorcom nieskażone walory smakowe i zdrowotne górskich jabłek nie tylko w owocach, ale także w soku. Jest to tylko naturalny sok wyciśnięty na zimno, zawierający cenne witaminy i mikroelementy. Rekomendowany przez Slow Food Polska.

6/20

napoje gorące

espresso

8

espresso macchiatto

9

café americano

8

cappuccino

11

café latte

12

herbata sypana

12

herbata umami

16

alkohole

piwo

piwo lane grolsch 0,33l / 0,5l

8/11

piwo butelkowe hajer - dopytaj obsługę

12

koktajle

old fashioned

21

aperol spritz

19

whiskey sour

21

gin&tonic

19

apertif/sigestive

jägermeister 40 ml

13

krzeska ziołowa 40 ml

17

wódki

baczewski 40 ml / 0,5l

8/80

ostoya 40 ml / 0,7l

11/150

młody ziemniak 40 ml / 0,5l

22/260

gin/rum/tequila

espolon Silver 40 ml

18

espolon reposado 40 ml

19

botanic kiss 40 ml

22

plantation blanco 3 y.o. 40 ml

14

plantation orginal dark 40 ml

14

whisky/whiskey/bourbon

ballantines 40 ml / 0,7l

12/180

jack daniel’s 40 ml / 0,7l

15/235

hankey bannister 12 y.o. 40 ml

16

bullit bourbon 40 ml

16

chivas regal 12 y.o. 40 ml

17

old pulteney 40 ml

25

cognac/brandy

metaxa*7 40 ml

17

hennessy fine de cognac 40 ml

25

cognac pierre ferrand ambre 40 ml

24

brandy asbach 3 y.o. 40 ml

30